Uwielbiamy dania, które są tak szybkie w przygotowaniu. Zapach świeżej bazylii i pomidory, które pamiętają słoneczne lato skutecznie podnoszą „poziom serotoniny”. Nawet śnieg za oknem pod koniec marca nie jest w stanie zepsuć nam humoru przy tak aromatycznych pysznościach. :)


Makaron z bazylią i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
1 szkl. świeżych liści bazylii
4 łyżki startego sera grana padano (albo innego żółtego)
3 – 4 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
1/3 szkl. oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
szczypta soli + sól do ugotowania makaronu
pieprz czarny
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pesto jest za gęste, to możemy dolać odrobinę oliwy z zalewy z pomidorów suszonych.
Gorący makaron mieszamy z pesto i posypujemy pokrojonymi pomidorami. Danie możemy udekorować świeżym listkiem bazylii.
Smacznego :)