Na balkonie pięknie już rosną zioła. W doniczkach zielenią się bazylia, rozmaryn, tymianek i majeranek. Dziś czas na pierwsze plony. Zerwałam największe liście bazylii, gdyż idealnie będą pasowały do dzisiejszego obiadu – makaronu spaghetti z pesto. Jest to proste, włoskie danie. Bardzo aromatyczne. A my zbytnio dziś się nie napracujemy. Woń bazylii cudownie unosi się po kuchni. Uwielbiam świeże zioła.
Makaron spaghetti z pesto z bazylii
Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
1 szklanka liści bazylii
2 ząbki czosnku
ok. 4 łyżki drobno startego żółtego sera (ser na podpuszczce mikrobiologicznej, parmezan albo grana padano)
1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy z oliwek
kilka czarnych oliwek albo orzeszki piniowe
pieprz czarny
szczypta soli + sól do ugotowania makaronu
Do wysokiego naczynia wsypujemy świeżo zerwane liście bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli. Dolewamy olej albo oliwę z oliwek. Czosnek będzie nam łatwiej obierać i kroić, jeśli wcześniej pomoczy się 5 – 10 minut w zimnej wodzie.
Bazylię z czosnkiem, solą i oliwą dokładnie rozdrabniamy blenderem. Na koniec dodajemy starty na małych oczkach ser i doprawiamy odrobiną pieprzu.
W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę. Gotujemy w niej makaron spaghetti. Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy i przekładamy do miski. Mieszamy z pesto z bazylii. Nakładamy porcje na talerze.
Spaghetti z bazyliowym pesto posypujemy pokrojonymi oliwkami albo orzeszkami piniowymi. Dodatkowo możemy oprószyć delikatnie serem żółtym i udekorować świeżym listkiem bazylii.
Smacznego!