Pieczone kotleciki z ciecierzycy
Składniki:
240 g ciecierzycy z puszki albo namoczonej wcześniej przez 12 godz.
1 mała cebulka czerwona
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka kolendry
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 czerwona papryczka pepperoni
1/2 chilli w proszku
szczypta soli
pieprz
sezam (opcjonalnie)
Cebulę obieramy i szatkujemy. Czosnek również obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczkę pepperoni kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i rozdrabniamy blenderem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby się przegryzło. Po tym czasie lepimy malutkie kotleciki. Opcjonalnie ulepione kuleczki obtaczamy w ziarenkach sezamu. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie odwracamy na drugą stronę. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Pieczone kotleciki z ciecierzycy w smaku bardzo przypominają falafel, jednak zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu i są bardziej dietetyczne. Doskonale będą smakowały z sosem czosnkowym albo z sosem paprykowo – pomidorowym.