Hreczniaki to danie Kresów Wschodnich. Nazwa pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Hreczniaki są to kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Można je piec w piekarniku, ale również obtoczyć w bułce tartej albo w otrębach i smażyć na patelni. Pieczone kotlety mogą wydać się trochę suche, dlatego też proponuję polać je sosem pieczarkowym. Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną, to danie może Was do niej przekonać. W końcu kasza gryczana jest bardzo zdrowa, więc warto spróbować.
Polecam również przepis na Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulą.
Przepis na Kresowe hreczniaki
Składniki na 13 kotletów (ok. 4 porcje):
1 szkl. kaszy gryczanej suchej (200 g)
300 g białego sera półtłustego
1 duża cebula
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 jajko
sól
pieprz
W garnku gotuję 2 szklanki lekko posolonej wody. Do gotującej się wody wsypuję 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotuję 12 – 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Odstawiam.
Obieram cebulę i kroję w kostkę. Podsmażam na 1 łyżce oleju rzepakowego, aż się zeszkli. Przekładam do malaksera. Dodaję biały ser i miksuję na gładką masę (można też cebulę i ser zmielić w maszynce do mięsa).
Do miski przekładam kaszę gryczaną i ser z cebulą. Dodaję 1 jajko i 2 łyżki oleju lnianego. Dokładnie mieszam. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu czarnego.
Formuję 13 kotletów tej samej wielkości. Układam je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczam. Piekę 20 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone kotlety wykładam na talerze i polewam gorącym sosem pieczarkowym.
Sos pieczarkowy
500 g pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 ml śmietany 18%
4 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
6 łyżek startego żółtego sera twardego (opcjonalnie)
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
Cebulę, czosnek i pieczarki obieram. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pieczarki kroję w grube plasterki.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam pokrojoną cebulę i smażę, aż się zeszkli. Mieszam. Pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.