Do klasycznego polskiego obiadu składającego się z ugotowanych ziemniaczków i surówki proponuję kotlety z cukinii. Prawda, że wyglądają jak rasowe mielone? Na szczęście podobne są tylko z wyglądu. Z zewnątrz mają chrupiącą skórkę, w środku są mięciutkie i rozpływają się w ustach.

Kotlety z cukinii
Składniki na ok. 7 sztuk:
1 średniej wielkości młoda cukinia
1 mniejsza cebula
1 jajko
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki otrąb pszennych (opcjonalnie mąka pszenna)
1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
bułka tarta
Cukinię myję i obieram. Ścieram na tarce o dużych oczkach i odstawiam.
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Z cukinii wyciskam nadmiar wody i dodaję do cebuli i czosnku. Dodaję również jajko, otręby pszenne, poszatkowaną świeżą bazylię, odrobinę soku z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Formuję małe kulki, obtaczam w bułce tartej, układam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i delikatnie spłaszczam. Smażę z obu stron. Podaję od razu jeszcze gorące.