Dzisiejsza propozycja na obiad to kotlety, czy też placuszki, z brokuła i ziemniaków na które warto położyć miękkie jajko w koszulce, wszystko oprószyć solą morską i pieprzem. Do tego dołączyć sałatkę, na przykład z pora, jabłek i marchewek. Smaki rewelacyjnie się uzupełniają. Kotleciki są delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ja smażę je na minimalnej ilości tłuszczu. Jak zrobić jajko w koszulce pisałam już wcześniej. To naprawdę nie jest trudne.



Kotlety z brokuła i ziemniaków z jajkiem w koszulce
Składniki na ok. 7 porcji:
Kotlety:
500 g brokułu
1 kg ziemniaków
0,5 szkl. mleka
2 łyżki śmietany 10%
2 – 3 ząbki czosnku
0,5 szkl. startego żółtego sera
ok. 3 łyżki masła
2 jajka
sól
pieprz czarny
olej do smażenia
Dodatkowo:
jajka w koszulce
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
sałatka np. z pora, jabłka i marchewki z dodatkiem majonezu
W osolonej wodzie gotuję obrane ziemniaki. Odcedzam, odparowuję i odstawiam.
Brokuł również gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i dzielę na różyczki. Dodaję do ziemniaków.
Do ziemniaków i brokuła dodaję mleko, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno starty żółty ser, roztrzepane jajka. Doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ubijam tłuczkiem do ziemniaków i mieszam.
Formuję małe (ok. 4 cm średnicy) kulki. Kładę je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i delikatnie spłaszczam. Smażę z obu stron.
Kotlety podaję jeszcze gorące z jajkiem w koszulce i dowolną sałatką. Jajko posypuję świeżo zmieloną solą morską i czarnym pieprzem.