Od robienia tortów zwykle zniechęca mnie ogrom pracy. Ten torcik jest jednak w miarę szybki i prosty do wykonania. Ma kakaowy, biszkoptowy spód, świeże maliny i masę z białego sera i serka mascarpone. Maliny możecie oczywiście spróbować zastąpić innymi owocami jak truskawki czy jagody.
Szybki torcik z malinami, biszkoptem kakaowym i masą serową
Składniki:
Biszkopt:
100 g mąki pszennej typ 480 (0,6 szkl.)
90 g cukru (0,4 szkl.)
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżki kakaa w proszku
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Do nasączania tortu:
5 łyżek wody
1 łyżka wódki
1 łyżka soku z cytryny
Masa serowa:
350 g białego sera trzykrotnie mielonego
60 g cukru pudru (6 łyżek)
125 g sera mascarpone
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
300 – 350 g malin
odrobina kakaa w proszku albo startej czekolady
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Powoli, po jednej łyżce do jajek dodajemy mąkę na zmianę z rozpuszczonym i ostudzonym masłem – ciągle ubijając.
Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 21 centymetrów. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 18 – 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Biały ser ucieramy z serem mascarpone, cukrem pudrem, skórką z cytryny i esencją waniliową. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery proponuję dodać troszkę więcej cukru pudru.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie boki ciasta delikatnie oddzielamy nożykiem od brzegów formy. Ciasto odwracamy 'do góry nogami'. Nasączamy mieszanką z wody, wódki i soku z cytryny. Ewentualnie można nasączyć mocną, gorzką herbatą z cytryną.
Na nasączonym biszkopcie ciasno układamy świeże maliny. Następnie wykładamy masę serową. Wszystko posypujemy kakaem albo startą czekoladą. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.