Piękne mamy w tym roku czereśnie i szkoda byłoby ich nie wykorzystać. Postanowiłam zatem zrobić mały tort na weekend. Przygotowałam ciasto, do którego dodałam kakao i miód. Jest ciemne i kruche. Podzieliłam je na 5 kawałków, z każdego z nich ulepiłam cienki placek i upiekłam w piekarniku. Placki przełożyłam masą z serka mascarpone oraz śmietanki. Oczywiście dodałam również czereśnie.
Na przygotowanie tego ciasta trzeba poświęcić odrobinę czasu, jednak efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pracę można ewentualnie rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia upiec placki i pokroić czereśnie. Na noc szczelnie zawinąć w coś placki, aby nie wyschły, a czereśnie schować do lodówki. Następnego dnia wystarczy już tylko zrobić masę i przełożyć nią placki.
Przepis na tort z czereśniami i masą z serka mascarpone
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej typ 480
0,3 szklanki kakao
1 płaska łyżka sody
0,5 szklanki cukru trzcinowego
80 g masła
5 łyżek płynnego miodu
2 jajka
4 łyżki mleka
Masa:
350 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
Dodatkowo:
2 szklanki wydrylowanych i przekrojonych na pół czereśni
3 łyżki cukru
50 ml (0,2 szklanki) wody
garść całych czereśni do dekoracji
2 szklanki przekrojonych na pół czereśni bez pestek (większe czereśnie można pokroić na ćwiartki) przekładam do rondelka, zasypuję 3 łyżkami cukru i polewam odrobiną wody. Gotuję na małym ogniu około 15 minut, zestawiam z ognia i pozostawiam, aby przestygły.
Do drugiego rondelka wkładam 0,5 szklanki cukru trzcinowego i 80 g masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż cukier i masło rozpuszczą się. Kilka razy mieszam. Pod koniec dodaję miód. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Do dużej miski wsypuję 3,5 szklanki mąki pszennej. Dodaję 0,3 szklanki kakao i 1 łyżkę sody. Mieszam dokładnie. Następnie dodaję 2 jajka, 4 łyżki mleka i przestudzone masło z cukrem. Wszystko mieszam i dłonią zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na 5 równych części. Biorę spód od tortownicy o średnicy 22 centymetry. Wykładam papierem do pieczenia. Biorę jeden kawałek ciasta, kładę na spód tortownicy i palcami formuję cienki, okrągły placek. Można pomóc sobie wałkiem. Placek piekę przez 10 minut w temperaturze 180°C. Podobnie robię z pozostałymi kawałkami ciasta.
350 g serka mascarpone mieszam z 2 łyżkami cukru pudru oraz 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii. 200 g zimnej śmietanki upijam na sztywno. Dodaję do serka mascarpone. Mieszam.
Upieczone placki przekładam czereśniami (razem z syropem) i masą z serka mascarpone. Na samej górze placek smaruję masą i dekoruję świeżymi czereśniami.
Tort wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby kruche placki zmiękły.
Smacznego! :)