
Przepis na lody brzoskwiniowe
Składniki:
1 puszka brzoskwiń z syropem 800 g (a najlepiej własne brzoskwinie w syropie ze spiżarki)
4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
100 ml śmietanki 36% (0,4 szklanki)
Cukier trzcinowy dobrze byłoby zmielić – nie jest to jednak konieczne. Cukier i brzoskwinie razem z syropem rozdrabniamy blenderem na gładką masę. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę i dodajemy do brzoskwiń i cukru. Wszystko mieszamy i (jeśli nie mamy maszynki do lodów) wstawiamy do zamrażalnika. Średnio co 1 godzinę lody miksujemy, aby były bardziej puszyste i nie powstały kryształki lodu.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć lody z zamrażarki około 10 minut wcześniej. Można podawać z innymi lodami, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.