Logo strony
Domowe lody waniliowe
 

Przepis na domowe lody waniliowe

 
Składniki:
2 jajka
ok. 5 pełnych łyżek cukru
300 ml śmietanki kremówki 36%
20 g cukru z prawdziwą wanilią albo laska wanilii
 
Jajka wyjmujemy z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, śmietanę i żółtka ciągle ubijając. Uzyskaną masę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem dobrze jest wyjąć lody z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 5 – 10 minut, aby lody delikatnie zmiękły.

Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry