Skoro mamy (prawie) lato i (prawie) piękną pogodę wrzucam kolejny przepis na domowe lody. Na początek przyznam się, że do niedawna nie przepadałam za smakiem chałwy. Jednak za sprawą pewnej osoby, która nieprzerwanie podsuwała mi pod nos chałwę w momentach największego głodu, w warunkach, gdy o inne jedzenie było naprawdę ciężko stopniowo przekonywałam się do tego smaku, aby w końcu ją wręcz uwielbiać. A lody chałwowe teraz wręcz ubóstwiam. Jestem pewna, że Wam również posmakują.


Przepis na lody chałwowe
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
8 łyżek pasty tahini
Dodatkowo:
ok. 5 łyżek uprażonych ziaren sezamu do posypania
Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i mleko skondensowane. Ubijam przez kilka minut do uzyskania puszystej masy.
Do pasty tahini dodaję kilka łyżek masy śmietankowej i dokładnie mieszam. Następnie pastę dodaję do pozostałej masy śmietankowej i ubijam przez chwilę.
Miskę z lodami chałwowymi szczelnie zakrywam i wkładam do zamrażarki na kilka godzin.
Lody wyjmuję na kilka minut przed podaniem. Przekładam do miseczek i posypuję uprażonymi ziarnami sezamu.