Granita (sorbet) z arbuza
Granita pochodzi z Włoch i bardzo przypomina sorbet. Różni się ponoć od sorbetu zawartością cukru i konsystencją. Sorbet ma byś słodszy i ma mieć gładszą konsystencję.. Tak więc granica między granitą a sorbetem jak dla mnie jest dość niewyraźna...
Składniki:
1/3 średniej wielkości arbuza
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wódki (opcjonalnie)
sok z 1/2 cytryny
Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. W wysokim naczyniu łączymy wszystkie składniki i rozdrabniamy blenderem. Najlepiej samemu dopasować dokładną ilość składników, gdyż zależą od naszych indywidualnych upodobań i słodkości samego arbuza. Gotowy płyn wkładamy do zamrażarki i doglądamy co około 1 - 2 godziny rozdrabniając granitę najlepiej widelcem, aby nie miała zbitej konsystencji.