Słońce do nas wraca zatem czas uzupełnić zapas lodów w zamrażalce. Dziś przepis na lody z pieczonych śliwek. Warto wybrać te najsłodsze śliwki. Lody te przypadną do gustu zwłaszcza tym osobom, które lubują się w powidłach.


Przepis na lody z pieczonych śliwek
Składniki:
700 g słodkich śliwek
szczypta mielonego kardamonu
350 g (ok. 1,4 szkl.) śmietanki 30%
130 g ( 0,75 szkl.) cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukier waniliowy)
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Połówki śliwek układamy środkiem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Upieczone, miękkie śliwki i szczyptę mielonego kardamonu rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i masę śliwkową. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Otrzymaną masę wlewamy do maszynki do lodów albo wstawiamy do zamrażarki i średnio co godzinę (2 – 3 razy) ubijamy, aby lody były pulchne i bez kryształków lodu.
Jeśli mamy jeszcze trochę świeżych śliwek, możemy je pokroić w drobną kostkę i dodać do lodów przed mrożeniem. Nie jest to jednak konieczne.