Jechaliście kiedyś specjalnie do lasu tylko po jagody na lody? Apetyt na domowe lody z leśnych jagód mieliśmy ogromne, więc nie było innego wyjścia. Przy okazji miły spacer po lesie naładował nam baterie na kilka następnych dni. W samym lesie zaskoczyła nas bardzo niemiła niespodzianka. Całe połacie krzaczków z jagodami zostały wcześniej przez kogoś bardzo lekkomyślnego zniszczone. Zostały tylko suche gałązki. Przykro było na to patrzeć. Nie wiem czy w przyszłym roku coś jeszcze urośnie z tych roślinek. Jednak teraz na pewno nie będą już owocować.


Przepis na domowe lody jagodowe
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
300 ml mleka skondensowanego słodzonego
400 g jagód
Umyte i osuszone jagody rozdrabniamy blenderem niezbyt dokładnie.
Chłodną śmietankę i mleko skondensowane słodzone chwilę ubijamy mikserem, aby połączyć i spulchnić składniki. Następnie powoli dodajemy jagody. Wszystko mieszamy ze sobą.
Możemy użyć teraz maszynki do lodów. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli jej nie posiadamy to wkładamy masę do zamrażarki i średnio co godzinę miksujemy. Wyszło mi około 1 l lodów. Niestety nie zdążyłam dokładnie zmierzyć. Lody momentalnie zniknęły. ;)