Raczej każdy zna popularny, wyśmienity włoski deser Tiramisu. Osobiście uwielbiam go zwłaszcza za dodawaną do niego kawę (od której jestem już chyba uzależniona) i aksamitny krem. Jednak w upalne dni deser ten jest troszkę za ciężki. Wtedy sięgam po lody o smaku Tiramisu.
Przepis na lody Tiramisu
Składniki:
250 ml mleka
100 g śmietanki 36%
0,5 szkl. cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka jajek
250 g serka mascarpone
0,5 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
5 łyżek espresso albo bardzo mocnej, dobrej kawy
Dodatkowo:
kakao
Mleko i śmietankę 36% podgrzewam w garnku.
Żółtka jajek, cukier i cukier waniliowy ucieram na pulchną masę. Powoli dodaję serek mascarpone dalej ucierając do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodaję 0,25 szklanki podgrzanego mleka. Mieszam. Całość przekładam do garnka z pozostałym mlekiem. Gotuję 5 minut na małym ogniu mieszając. Zestawiam z ognia i pozostawiam do przestudzenia.
Masę dzielę na dwie części. Jedną przelewam do zamykanego pojemnika i chowam do zamrażarki. Do drugiej masy dodaję 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej kawy oraz 5 łyżek espresso (albo mocnej kawy). Mieszam i również chowam do zamrażarki.
Lody co godzinę mieszam, aż lekko się zmrożą.
Propozycja podania: Lekko zmrożone lody przekładam do salaterek – najpierw lody z kawą, następnie te bez kawy. Posypuję kakao. Dekoruję listkiem mięty.