Ostatnio nieprzerwanie mam ochotę na lody. Kawowe, bakaliowe, śmietankowe... Pyszności:) Ostatniego wieczoru w akcie desperackiej ochoty na słodki, zimny deser tuż przed zamknięciem sklepu pomknęłam po gotowe lody. Musiałam opanować się, aby nie otworzyć ich w drodze powrotnej i jeść palcami ;) Jednak mocno się na nich zawiodłam. Zemdliło mnie, brzuch zaczął boleć i ogólnie były niesmaczne. Szybko odechciało mi się wieczornego podjadania.
Dziś wyszło piękne słoneczko. Zrobiło się ciepło. Zdecydowałam, że w takim razie trzeba samemu zrobić lody, tak na wszelki wypadek. ;) I tak powstały Kremowe lody z żurawiną i płatkami migdałowymi. Bardzo szybko (nie licząc mrożenia) i prosto się je robi. Niewątpliwie każdy sobie z tym przepisem bez problemu poradzi. A efekt jest naprawdę rewelacyjny.

Przepis na kremowe lody z żurawiną i płatkami migdałowymi
Składniki:
500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
150 g suszonej żurawiny
1 szkl. płatków migdałowych
600 ml śmietanki kremówki 36%
Śmietanę kremówkę ubijamy. Następnie powoli dolewamy skondensowane mleko słodzone i jeszcze chwilę ubijamy.
Suszoną żurawinę i płatki migdałowe kroimy na mniejsze kawałki (ale bez przesady). Wsypujemy je do śmietanki. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do zamykanego pojemnika, który można mrozić.
Lody chowamy do zamrażarki na kilka godzin. Podczas mrożenia kilka razy wyjmujemy lody i je mieszamy, aby żurawina i płatki migdałowe nie opadły na spód. Przed podaniem lodów wyjmujemy je wcześniej na kilka minut, aby odrobinę stopniały i łatwiej dały się dzielić na porcje.