Zapewne większość już ma przygotowane pączki na Tłusty Czwartek. Mamy nadzieję jednak, iż nie zapomnieliście posypać ich kandyzowaną skórką pomarańczy. ;)
Kandyzowana skórka pomarańczy
Składniki:
1 pomarańcza
ok. 3 czubate łyżki cukru
5 łyżek wody lub soku z pomarańczy
Pomarańcze dokładnie myjemy i sparzamy. Skórkę przecinamy w 8 miejscach i delikatnie oddzielamy od miąższu pomarańczy. Kawałki skórki kładziemy na desce i nożem odcinamy białe części, które wyrzucamy. Powinna nam pozostać jedynie cienka, pomarańczowa wierzchnia część skórki pomarańczy. Kroimy skórkę w wąskie paseczki.
Następnie do szerokiego rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy, aby cukier się rozpuścił i powstał jednolity syrop. Wsypujemy kawałki skórki pomarańczy i gotujemy bardzo powoli około 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Na koniec delikatnie wyjmujemy skórki pomarańczy i wykładamy na papier do pieczenia. Pozostawiamy na noc albo nawet dłużej do całkowitego wyschnięcia. Możemy potem pokroić kandyzowaną skórkę pomarańczy w kostkę i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Kandyzować możecie również skórkę cytryny lub limonki. Skórki wszystkich trzech owoców, pomarańczy, cytryny i limonki da Wam niesamowity kolorystyczny efekt.