Kawowa Panna Cotta
Składniki na 4 porcje:
1 łyżeczka agaru
125 ml śmietanki kremówki 30% albo 36%
125 ml mleka (0,5 szkl.)
3 - 4 łyżki cukru trzcinowego, ewentualnie zwykłego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 łyżki likieru Amaretto (albo likier kawowy)
1 łyżka rumu
Galaretka z mocnego kawy:
1/3 łyżeczki agaru
60 ml gorącej wody (4 łyżki)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki likieru Amaretto (albo likier kawowy)
Dodatkowo
bita śmietana
kilka kawałków gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Na początku zaczynam od zrobienia galaretki. 1/3 łyżeczki agaru zalewam 1 łyżką zimnej wody. Mieszam i odstawiam na kilka minut. W tym czasie do rondelka wlewam pozostałą wodę, wsypuję kawę, cukier oraz wlewam likier Amaretto. Mieszam, zagotowuję i dodaję namoczony agar. Ponownie dokładnie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się.
Przygotowuję 4 małe, szklane miseczki do których po równo rozlewam galaretkę z rondelka. Odstawiam do stężenia.
Do garnuszka wlewam mleko i śmietanę. Następnie dodaję ekstrakt z wanilii, likier Amaretto, rum, cukier trzcinowy oraz kawę rozpuszczalną. Powoli podgrzewam, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaję agar i zagotowuję. Zestawiam z ognia i odstawiam na 5 – 10 minut, aby lekko ostygł.
Płyn przelewam do salaterek z galaretką kawową. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie wkladam do lodówki, aż panna cotta zastygnie.
Tuż przed podaniem wyjmuję deser z lodówki. Wykładam na talerzykami, dekoruję bitą śmietaną i posypuję roztartą w palcach kawę rozpuszczalną albo drobno startą gorzką czekoladę.