Po dość długiej i przymusowej przerwie mogę nareszcie tutaj wrócić. Jeśli śledzicie mój profil na fb, to zapewne już wiecie, że prawie 2 tygodnie temu zepsuła się płyta główna w moim komputerze. Oczywiście musiała dokonać swojego żywota właśnie wtedy, gdy szykowałam dla Was kolejny wpis z przepisem. Do złośliwości rzeczy martwych już się trochę przyzwyczaiłam, więc zbytnio nie przejmując się następnego dnia zamówiłam potrzebną część w sklepie internetowym. Miała przyjść kurierem następnego dnia. Nie przyszła. Nie wdając się już niepotrzebnie w szczegóły, obecnie jestem na etapie czekania na przesyłkę z innego sklepu. Oczywiście mój komputer nie jest jeszcze sprawny. Stoi rozebrany na moim biurku. Na szczęście pewien dobry człowiek zlitował się wreszcie, któremu zresztą bardzo dziękuję, i pożyczył mi swój laptop. Dzięki niemu mogę dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na pyszne crumble z rabarbarem.
Crumble z rabarbarem jest niesamowicie smacznym deserem, które skradło moje serce. Uwielbiam tą lekką słodycz przełamaną kwaśnym rabarbarem. Przepis jest dość elastyczny i można go dostosowywać do własnych upodobań. Ja wybrałam do kruszonki mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane, dzięki czemu deser jest zdrowszy. Wy jednak możecie wykorzystać na przykład najpopularniejszą mąkę pszenną typ 550 czy też dodać orzechy, nasiona słonecznika, jeśli je lubicie i macie je pod ręką. Natomiast cukier trzcinowy możecie zastąpić białym cukrem albo innym słodzikiem. Rabarbar jest dość kwaśny, więc bez cukru raczej się nie obędzie. Ale za to część rabarbaru możecie zastąpić słodkimi owocami (są już na przykład truskawki), dzięki czemu będzie można zmniejszyć ilość dodanego do rabarbaru cukru.
Przepis na crumble z rabarbarem
Składniki:
700 g rabarbaru
50 g cukru trzcinowego (4 łyżki)
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (ok. 0,65 szkl.)
50 g płatków owsianych zwykłych (0,3 szkl.)
100 g masła
6 łyżek cukru trzcinowego
Dodatkowo:
jogurt naturalny albo lody waniliowe/śmietankowe
Rabarbar myję, osuszam i kroję na 2 centymetrowe kawałki. Przekładam do miski, mieszam z 50 g cukru trzcinowego, 1 łyżką mąki kukurydzianej i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii. Wykładam dość płasko (maksymalnie 2 warstwy rabarbaru) do dowolnej foremki. U mnie była to akurat ceramiczna forma do tarty o średnicy 30 centymetry.
Do drugiej miski wsypuję 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50 g płatków owsianych oraz 6 łyżek cukru trzcinowego. Mieszam. Dodaję pokrojone na kawałki masło i zagniatam wszystkie składniki. Powstałą kruszonką posypuję rabarbar.
Crumble wkładam do rozgrzanego do 190⁰C piekarnika i piekę przez około 40 minut, aż kruszonka delikatnie zacznie brązowieć.
Po wyjęciu z piekarnika studzę przez kilka minut. Podaję z jogurtem naturalnym albo lodami.