Waniliowe ciastka ryżowe to właściwie risotto na słodko. A kto nie lubi risotta? Zamiast wina i bulionu warzywnego dodaję waniliowe mleko i odrobinę cukru na koniec. Prościzna. Prawdę mówiąc na tym etapie tak przygotowane risotto można już przełożyć do miseczek i podać z ulubionymi dodatkami. Jeśli jednak chcecie otrzymać bardziej spektakularną formę deseru, trzeba poświęcić jeszcze kilka minut. Aby ciasteczka udały się i nie rozpadały, podczas gotowania mleko powinno zostać wchłonięte przez ryż w całości. Następnie przełożone do formy risotto powinno dobrze ostygnąć. Jeśli nadal będzie miało zbyt luźną konsystencję, można je nawet schować do lodówki na jakiś czas.
Natomiast proste i pyszne risotto nie na słodko, lecz na obiad możecie przygotować według przepisu na przykład na Risotto z pieczarkami, Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem lub Risotto z porem i pieczarkami.
Waniliowe ciastka ryżowe
Składniki na 9 sztuk:
800 ml mleka tłustego 3,2% (3,2 szkl.)
1 laska wanilii
ok. 3 łyżki masła
230 g ryżu arborio (1 szkl.)
50 g cukru pudru (0,3 szkl.)
Dodatkowo:
ok. 35 g czekolady gorzkiej
7 łyżek śmietanki 30%
Mleko wlewam do rondla. Laskę wanilii rozcinam wzdłuż i wyskrobuję ziarenka. Laskę wanilii i ziarenka dodaję do mleka. Podgrzewam. Doprowadzam prawie do wrzenia. Zestawiam z ognia i odstawiam na około 10 minut.
W garnku o grubym dnie na niedużym ogniu rozpuszczam 1 łyżkę masła. Wsypuję ryż. Mieszam przez 2 minuty.
Z mleka wyjmuję laski wanilii. Mleko wlewam do ryżu małymi porcjami cały czas mieszając. Gotuję w ten sposób ryż przez około 25 minut, aż ryż będzie miękki, a mleko zostanie całkowicie wchłonięte. Zestawiam z ognia. Od razu wsypuję cukier puder. Mieszam. Pozostawiam na około 5 minut do ostygnięcia.
Przygotowuję kwadratową formę o boku 19 centymetrów. Wykładam ją papierem do pieczenia. Do formy przekładam ugotowany ryż. Równo rozsmarowuję i wygładzam powierzchnię. Pozostawiam do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z 7 łyżkami śmietanki. Mieszam. Odstawiam.
Zastygnięty ryż kroję na 9 równych kawałków. Na patelni rozpuszczam masło. Wykładam ciastka ryżowe i smażę je po kilka minut z obu stron.
Usmażone ciastka wykładam na talerzyki. Polewam rozpuszczoną czekoladą i od razu podaję.