Największą ochotę na owoce mam wczesną wiosną, czyli wtedy, gdy są najtrudniej dostępne. Ciężko mi wówczas nie skusić się na „plastikowe” truskawki, choć wiem, że po pierwszym gryzie będę tego bardzo żałowała. Pozostaje mi tylko ratować się mrożonkami. Zamrożone owoce, tracą co prawda swoją strukturę, smak jednak pozostaje niemal bez zmian.
Z mrożonych owoców można wyczarować wspaniałe desery. Dziś podam Wam przepis na delikatny, nie przesłodzony deser z wiśniami i francuską śmietaną creme fraiche, którą możecie zrobić sami w domu. Wiśnie lekko dosładzam, ich smak „podkręcam” odrobiną alkoholu i zagęszczam mąką ziemniaczaną. Przekładam do miseczek i polewam ukwaszoną śmietanką creme fraiche. Pycha!
Przepis na deser z wiśniami i domową śmietaną creme fraiche
Składniki na 3 - 4 porcje:
500 g wiśni*
2 łyżki wody
80 g cukru pudru (0,5 szkl.)
3 łyżki wódki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na creme fraiche:
150 ml śmietanki 30% (0,6 szkl.)
150 ml maślanki (0,6 szkl.)
*użyłam mrożonych
Wykonanie domowej śmietany creme fraiche należy rozpocząć minimum 12 godzin wcześniej. Dokładne instrukcje podałam Wam już przy przepisie na Tartę z suszonymi pomidorami.
Gdy śmietana creme fraiche będzie już się chłodzić w lodówce, przystępuję do przygotowania głównego deseru. Do garnka przekładam wiśnie, 80 g cukru pudru oraz wlewam 2 łyżki wody. Mieszam i gotuję około 2 minuty.
Do kubka wsypuję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wlewam 3 łyżki wody. Dokładnie mieszam. Powoli przelewam do garna z wiśniami. Mieszam. Gotuję jeszcze przez około 3 minuty. Podaję z creme fraiche.