Włoski deser Tiramisu rozpala zmysły. Uwielbiam go za jego prostotę i jednocześnie doskonałość w smaku. Deser składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem alkoholu oraz masy na bazie serka mascarpone. Można go zrobić w jednym naczyniu albo w małych pucharkach. Ta druga opcja zdecydowanie sprawdzi się, gdy oczekujemy gości i chcemy zabłysnąć pięknym podaniem deseru. Można wtedy dodatkowo przystroić go świeżymi listkami mięty albo wiórkami z czekolady. Tiramisu najlepiej smakuje z gorzkim espresso.


Tiramisu
Składniki:
500 g serka mascarpone
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
200 ml mocnej kawy w temperaturze pokojowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
5 łyżek likieru kawowego albo amaretto*
ok. 150 g okrągłych biszkoptów
*W ostateczności może być również wódka.
Jajka w temperaturze pokojowej sparzam wrzątkiem. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodaję po jednej łyżce zimnego serka mascarpone.
W misce mieszam mocną kawę z alkoholem oraz opcjonalnie z ekstraktem z wanilii.
Biszkopty pojedynczo moczę w kawie z alkoholem przez 1 do 2 sekund. Biszkopty układam ciasno na dnie naczynia. Wykładam 1/3 masy i posypuję ją przez sitko odrobiną kakaa. Nakładam tak dwie kolejne warstwy biszkoptów i masy posypanych kakaem.
Deser wkładam na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypuję kakao albo startą gorzką czekoladą.