Karnawał trwa w najlepsze. Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. To jedyny taki okres w roku, gdy tak chętnie sięgamy po wszelkiego rodzaju pączki. Ja polecę Wam dziś przepis na pączki serowe, czyli oponki z białym serem posypane cukrem pudrem. Przepis ten w mojej rodzinie jest od bardzo dawna. Pamiętam jak moja mama smażyła mi je w dzieciństwie. Możliwe dlatego mam do nich wyjątkowy sentyment.
Jeśli nie macie wystarczająco dużo wolnego czasu, aby zrobić oponki, gorąco polecam przepis na Szybkie pączki z serkiem homogenizowanym.


Przepis na oponki z białym serem
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej plus do podsypywania (3 szkl.)
0,5 kg sera białego półtłustego
0,75 szkl. cukru pudru (130 g)
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
Dodatkowo:
olej do smażenia
Na stolnicę przesiewam 0,5 kg mąki pszennej. Dodaję 0,75 szkl. cukru pudru oraz 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszam.
0,5 kg białego sera przeciskam przez praskę. Dodaję do mąki z cukrem i sodą. Na środku robię wgłębienie. Wlewam tam delikatnie roztrzepane wcześniej jajka oraz jogurt naturalny (albo śmietanę).
Całość zagniatam delikatnie. W razie potrzeby podsypuję mąką, ale nie za dużo. Ciasto powinno być miękkie i delikatne.
Ciasto wałkuję na placek o grubości około 1 – 1,5 centymetra. Szklanką o średnicy maksymalnie 7 centymetrów wykrawam kółka. Następnie małym kieliszkiem w środku kółek robię dziurki. (Powstałe małe kulki razem z resztkami ciasta można ponownie zagnieść i wykrawać kolejne oponki albo przynajmniej część usmażyć z oponkami – małe kulki są uwielbiane przez dzieci.)
Do szerokiego garnka wlewam dużo oleju. Podgrzewam. Oponki wkładam partiami na gorący tłuszcz i smażę z obu stron, aż lekko zbrązowieją. Wykładam na ręczniki papierowe. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!