Logo strony
Proste babeczki z rabarbarem, jabłkiem i kruszonką
 
Pierwsze, wiosenne kwiaty na drzewach powoli opadają. Na gałęziach zaczynają się pojawiać małe, zielone listki. Na trawnikach żółto się zrobiło od kwitnących mleczy. Kiedyś plotło się z nich wianki na głowę, a wieczorem szorowało się żółte od kwiatów dłonie. 
 
Na targowisku są już również pierwsze, wiosenne warzywa. Można wśród nich znaleźć rabarbar. Skusiliście się już na niego? Ja nie mogłam się powstrzymać. Najbardziej lubię kompot z rabarbaru i jabłek oraz ciasto drożdżowe z rabarbarem. Na ten weekend zdecydowałam się jednak przygotować proste babeczki z kruszonką. Nie lubię przygotowywać skomplikowanych deserów. Pozostawiam je sobie na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny. Na co dzień zdecydowanie preferuję prostotę. A te babeczki są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, dodać pokrojony rabarbar, posypać kruszonką i upiec. Na końcu trzeba jeszcze poczekać cierpliwie, aż przestygną. 
 
rabarbar
 
ciasto na babeczki
 
Wskazówki:

- mąkę kukurydzianą możesz zamienić na mąkę pszenną

- 0,5 szklanki musu jabłkowego i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia możesz zamienić na dwa jajka

- część rabarbaru możesz zastąpić pokrojonym na kawałki jabłkiem

 
babeczki z kruszonką i rabarbarem
 

Przepis na babeczki z rabarbarem, jabłkiem i kruszonką

 
Składniki na 14 babeczek:
150 g mąki pszennej typ 480
100 g mąki kukurydzianej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
0,5 szklanki zmiksowanych jabłek
140 ml jogurtu naturalnego
120 g roztopionego i ostudzonego masła
300 g rabarbaru
 
Kruszonka:
30 g zimnego masła
30 g cukru
50 g mąki pszennej typ 480
 
Sposób przygotowania:
Rabarbar kroję w cienkie plasterki.
 
Do dużej miski wsypuję 150 g mąki pszennej, 100 g mąki kukurydzianej, 150 g cukru i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszam. Następnie do miski dodaję mokre składniki: 0,5 szklanki zmiksowanych jabłek (musu jabłkowego), 140 ml jogurtu naturalnego, 120 g roztopionego i ostudzonego masła. Wszystko ucieram mikserem na gładką i jednolitą masę. Dodaję pokrojony rabarbar i mieszam łyżką.
 
Ciasto przekładam do 14 foremek (ja użyłam silikonowych). 
 
Do miski wsypuję 30 g cukru, 50 g mąki i dodaję 30 g zimnego masła. Zagniatam kruszonkę i posypuję nią babeczki.
 
Babeczki wkładam do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piekę przez około 25 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i studzę.
 
Smacznego!
 
babeczki z rabarbarem i kruszonką
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry