Jeszcze nie tak dawno temu dość popularne, a nawet wręcz modne było niejedzenie produktów glutenowych. Zapał do nowej diety niektórym dość szybko opadł. Może dlatego, że dieta ta niesie ze sobą dużo wyrzeczeń i jest droższa. Wymaga czytania składu produktów, co pochłania dość sporo czasu. Niektórych dań w ogóle nie można jeść. Trzeba zapomnieć na przykład o kochanej pizzy, pierogach czy wszelkich daniach z makaronem. Zaraz zapewne usłyszę, że przecież są zamienniki mąk pszennych. Tak, owszem. Ale to nie jest już to samo. Przynajmniej dla mnie. Szczerze współczuję osobom, które ze względów zdrowotnych muszą wyeliminować gluten.
Czy jest zatem jakiś pożytek z mody na żywność bezglutenową. Ależ oczywiście. W sieci jest więcej przepisów na dania bezglutenowe. Wydano nawet kilka książek o tej tematyce. Produkty bezglutenowe są odrobinę łatwiej dostępne w sklepach (powszechnie dostępne stały się na przykład mąki gryczana, ryżowa). Możliwe, że wzrosła również w społeczeństwie wiedza o nietolerancji glutenu i możliwych zamiennikach.
Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie całkowicie wyeliminować gluten. Ale za to lubię przemycać od czasu do czasu dania bezglutenowe, aby urozmaicić swoją dietę. Dla przykładu podam Wam dzisiaj przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe. Zastępując mąkę pszenną mąką gryczaną i owsianą serwujemy sobie dodatkowe wartości odżywcze. W mące gryczanej jest dużo magnezu, potasu, fosforu, żelaza i wapnia. Jest świetnym źródłem białka i aminokwasów. Ponoć zawiera więcej błonnika niż płatki owsiane. Obniża ryzyko wystąpienia wysokiego poziomu cholesterolu. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi. A wiecie, że gryce bliżej jest do rabarbaru niż zboża?
Przepis na bezglutenowe ciasteczka czekoladowe na mące gryczanej
Składniki na ok. 41 sztuk:
340 g mąki gryczanej
170 g mąki owsianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukry trzcinowego
100 g czekolady gorzkiej 70%
100 g czekolady mlecznej
2 jajka
200 g masła
W misce mieszam ze sobą mąkę gryczaną, mąkę owsianą i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijam jajka z cukrem. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło, bardzo drobno poszatkowaną czekoladę gorzką i czekoladę mleczną. Mieszam. Dodaję wymieszane wcześniej mąki i zagniatam ciasto.
Rękami odrywam kawałki ciasta, formuję kulki i delikatnie zgniatam. Układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciastka podczas pieczenia odrobinę urosną).
Ciastka piekę 12 - 13 minut w 190⁰C. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na kilka minut. Następnie zdejmuję szpatułką z blachy na talerz. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.