Nareszcie piątek. Dla mnie to zazwyczaj najbardziej pracowity dzień w tygodniu, gdyż tego właśnie dnia nadrabiam zaległości zebrane podczas całego tygodnia. Mam wówczas największą motywację, aby nie zostawiać wszystkiego na weekend i w ten sposób wygospodarować sobie odrobinę wolnego czasu na przyjemności albo błogie leniuchowanie w sobotę czy niedzielę.
W tak pracowity dzień przydadzą się bananowo – owsiane ciasteczka. Nie zawierają mąki pszennej ani cukru. W dodatku robi się je błyskawicznie. Długo się zastanawiałam, czy zaliczyć je do deserów czy jako przekąskę na śniadanie. W obu przypadkach pasują idealnie. Są delikatnie słodkie dzięki dojrzałym bananom, co sprawia, że możemy potraktować je jako zdrowy deser. Można je również spakować do plecaka czy torebki na drugie śniadanie albo jako pożywną przekąskę w czasie długiej podróży. Ciastka bananowo – owsiane będą smakować miłośnikom płatków śniadaniowych i zdrowych batonów musli.

Bananowo – owsiane ciasteczka bez cukru
Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szkl. płatków owsianych
3 łyżki nasion słonecznika
Dojrzałe banany obieram i kroję na kawałki. Wrzucam je do miski. Dodaję płatki owsiane i nasiona słonecznika. Mieszam. Rozdrabniam blenderem około 2 – 3 minuty. Nie za długo, aby nadal widoczne były kawałki płatków owsianych i nie zrobiła się z nich mąka.
Na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładam odrobinę masy i spłaszczam dłonią, aby powstało okrągłe ciastko o średnicy około 4 centymetrów i o grubości około 3 – 4 milimetry. Wyszło mi 15 sztuk.
Blaszkę z ciastkami wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piekę przez 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwagi:
Jeśli wolicie słodszą wersję ciastek, jednocześnie nadal nie dodając cukru, pokrójcie w drobne kawałki 2 – 3 suszone daktyle i dodajcie do ciasta przed pieczeniem.