I oto kolejny przepis na ciastka. Tym razem są to delikatne ciasteczka z dość dobrze wyczuwalną cytryną z dodatkiem suszonej żurawiny. Mają piękny żółty, słoneczny kolorek. Nie są mocno słodkie. Idealne do kawy czy herbaty.

Cytrynowe ciastka z żurawiną
Składniki na 24 sztuki:
1 1/4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
szczypta soli
1/2 szkl. cukru pudru
120 g masła
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 żółtka jajek
2/3 drobno pokrojonej suszonej żurawiny
Do miski wsypuję suche składniki (mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, cukier puder) i mieszam. Następnie dodaję pokrojone na kawałki masło, startą skórkę z cytryny, żółtka jajek i pokrojoną na drobne kawałki suszoną żurawinę. Wyrabiam ciasto, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około od 1 do 2 godzin.
Następnie wyjmuję ciasto z lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczam. Układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów, gdyż ciastka nie urosną. Piekę 15 minut w 180°C. Następnie wyjmuję i pozostawiam do przestygnięcia. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku (choć zwykle ciastka znikają już tego samego dnia).
