Gdy najdzie Was ochota na kruche ciasteczka do kawy czy herbaty, proponuję ten oto przepis. Jest bardzo prosty. Możecie go wykonać nawet razem z dziećmi świetnie się przy tym bawiąc. W sklepach pełno jest teraz różnych form do wykrawania ciastek. Kruche ciasteczka nie muszą być okrągłe. Może z nich powstać na przykład las choinek między którymi zabłądził Święty Mikołaj. Z ciasta mogą również powstać misie, gwiazdki albo serduszka. Miłej zabawy :)
Proste kruche ciasteczka
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 500 (2 szkl.)
160 g cukru pudru (1 szkl.)
szczypta soli
180 g masła
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
poszatkowane orzechy laskowe, włoskie albo orzeszki ziemne
Do dużej miski przesiałam mąkę, dodałam cukier puder i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałam.
Do suchych składników wbiłam jajko, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło oraz ekstrakt z wanilii. Ostatecznie zamiast ekstraktu z wanilii możecie dodać cukier waniliowy.
Wszystko szybko wyrabiałam do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Zawinęłam w folię aluminiową i schowałam do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkowałam na grubość około 3 milimetry. Można troszkę podsypać mąką, jeśli ciasto klei się do blatu. Jednak im mniej mąki tym lepiej.
Wykrawałam ciasto szklanką o wąskich brzegach. Okrągłe ciasteczka układałam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekłam 13 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciastka zaczęły lekko się rumienić po brzegach, wyciągnęłam z piekarnika i wystudziłam. Na tym etapie pracę można zakończyć i cieszyć się z kruchych ciasteczek.
Jeśli jednak chcecie nadać ciastkom charakteru możecie posmarować je cienko czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i od razu posypać poszatkowanymi orzechami.