Dostałam niedawno od bliskiej mi osoby przepis na babeczki jogurtowe. Przetestowany i sprawdzony wielokrotnie. A same babeczki są ponoć ulubionym deserem zwłaszcza najmłodszych domowników. Postanowiłam zatem również spróbować tych pyszności. A że sezon truskawkowy w pełni i szkoda go nie wykorzystać to dodałam od siebie masę śmietankową i truskawki. Bardzo fajnie przełamują słodycz śmietanki i samych babeczek. Oczywiście truskawki można ewentualnie zastąpić innymi owocami. Same babeczki są lekkie i delikatne. Przepis nie należy do najtrudniejszych, więc tym bardziej warto się skusić.
Babeczki jogurtowe z masą śmietankową i truskawkami
Składniki:
Babeczki:
140 g (0,8 szkl.) mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
70 g (0,3 szkl.) cukru
50 g masła
150 g jogurtu naturalnego
Masa:
ok. 300 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 30 truskawek
Masło rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy żółtka z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy jogurt. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy powoli do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone, w temperaturze pokojowej masło. Wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanych 12 foremek do muffinek. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy.
W celu przygotowania masy śmietankę należy bardzo dobrze schłodzić. Wyjętą z lodówki śmietankę od razu ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Dokładna ilość cukru zależy od naszych indywidualnych upodobań. Ubijamy najpierw na wysokich obrotach, a gdy śmietanka zacznie gęstnieć zmieniamy na najmniejsze.
Z pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy odrobinę bitej śmietany na każdą z babeczek. Następnie dekorujemy truskawkami. Część truskawek możemy rozdrobnić blenderem i polać nimi babeczki tuż przed podaniem.
Podajemy od razu albo przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)