Lubię zaczynać poniedziałek od kawałka smacznego ciasta i kawy z mlekiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciasto, które bez większych wyrzutów sumienia można jeść nawet na drugie śniadanie.
Ciasto z kaszy jaglanej zasadniczo jest bardzo zdrowe, nie licząc stosunkowo niewielkiej jak na ciasto ilości cukru. Nie zawiera glutenu. Jest dość sycące. Spokojnie najadam się jednym kawałkiem, choć mam ochotę na więcej. Ciasto ma konsystencję bardzo gęstego kremu, jednak bez większego problemu można podzielić je na kawałki i ładnie odchodzi od formy.
Kasza jaglana ma swoich wielbicieli. Jest też dość spora grupa osób nietolerujących jej smaku. Ja się powoli do niej przekonuję. A w tym cieście sprawdziła się wręcz genialnie. Ciekawa jestem czy Wy lubicie kaszą jaglaną, a jeśli tak, to jakie najczęściej dania z niej przygotowujecie?
Wskazówki:
- 250 g rabarbaru to mniej więcej 2 duże i grube łodygi. Można użyć go trochę więcej niż w przepisie, ale nie mniej (ciasto będzie zbyt mdłe)
- ekstrakt z wanilii można zastąpić ziarenkami wanilii albo cukrem waniliowym (uważajcie jednak, aby ciasto nie było wówczas za słodkie)
Przepis na ciasto jaglane z rabarbarem
Składniki:
300 g kaszy jaglanej suchej (1,5 szklanki)
szczypta soli
2 jajka
9 łyżek cukru
8 łyżek śmietany 18%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
250 g rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczę. W garnku gotuję 3 szklanki wody. Do gotującej się wody wsypuję kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję pod przykryciem, aż kasza będzie miękka, przez około 8 minut. Następnie garnek zestawiam z ognia, odkrywam i pozostawiam kaszę, aby ostygła.
Rabarbar myję i kroję w dość drobną kostkę (około 1 cm szerokości).
Kaszę jaglaną rozdrabniam w blenderze na gładką masę. Przekładam do miski i dodaję 8 łyżek śmietany 18%. Dokładnie mieszam.
W drugiej misce ubijam 2 jajka z 9 łyżkami cukru. Dodaję do kaszy jaglanej. Dodaję również 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszam.
Ciasto dzielę na dwie w miarę równe części. Do jednej dodaję 3 łyżki kakao. Do drugiej dodaję 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Każdą z nich mieszam.
Przygotowuję okrągłą formę o średnicy 29 cm. Wylewam ciemne ciasto, równo rozprowadzam po foremce i wylewam jasne ciasto. Wygładzam powierzchnię. Na wierzch układam rabarbar, delikatnie wciskam w ciasto i posypuję 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Ciasto wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez około 30 minut.
Ciasto kroję, gdy wystygnie.
Smacznego!