Proste, lekko wilgotne ciasto z dodatkiem dojrzałych bananów, suszonej żurawiny i poszatkowanych orzechów laskowych może umilić Ci chłodne, deszczowe jesienne wieczory.
Nic się nie upominacie o przepisy na ciasta, więc kompletnie o nich zapomniałam. Chyba wiosną ostatnio piekłam. Potem przyszło upalne lato. Nie było mowy o odpalaniu piekarnika. Teraz jednak powoli wracają długie i chłodne wieczory. Coraz częściej mam ochotę na coś słodkiego. Na początek zrobiłam więc bardzo proste ciasto i upiekłam w małej keksówce. Do porannej kawy albo wieczornej herbaty będzie idealne. Bardziej skomplikowane w przygotowaniu ciasta zostawię sobie na zimę, gdy temperatura spadnie poniżej zera a śnieg pokryje wszystko białym puchem. Wówczas w długie i chłodne wieczory miło będzie popracować przy rozgrzanym piekarniku.
Bananowe ciasto zrobisz dość szybko. A potem rzuć wszystko, jeśli tylko możesz, i zabierz swoich bliskich na łono natury. Wyjedź za miasto, do lasu, nad rzekę czy jezioro. Łap ostatnie promienie słońca. Poczuj tą eksplozję barw jaką mamy wokoło. Wytarzaj się w liściach. Uśmiechaj się, ciesz i baw jak dziecko. Wykorzystaj ten weekend maksymalnie do naładowania swoich baterii. Jesień też może być piękna :)
Polecam również przepis na Wegańskie ciasto z dynią i bananem.
Przepis na bananowe ciasto z żurawiną i orzechami laskowymi
Składniki:
150 g mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g masła
2 jajka
60 g cukru
3 dojrzałe banany
50 g suszonej żurawiny
70 g poszatkowanych orzechów laskowe
Wcześniej wyjmuję z lodówki masło i jajka, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
150 g mąki pszennej mieszam z 30 g mąki kukurydzianej i z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
3 dojrzałe banany obieram i dokładnie rozgniatam widelcem.
W misce ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję jajka. Dalej ucieram przez chwilę. Dodaję mąki i rozgniecione banany. Dalej ucieram do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję suszoną żurawinę i poszatkowane orzechy laskowe.
Ciasto przekładam do małej keksówki (26/12 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez około 40 minut.
Gotowe :)