Nareszcie mamy piękną pogodę. Stwierdziłam więc, że to zdecydowanie nie jest pora na długie przesiadywanie w kuchni. Jednak prognozowana jest lekka zmiana pogody i spadek ciśnienia na weekend. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie oznacza to wypicie litrów kawy. A do kawy, zwłaszcza w takich ilościach, przydałoby się choć odrobinę coś słodkiego. Dobrze byłoby zatem coś zrobić, ale tak, aby się zbytnio nie narobić. Macie jakieś pomysły? Ja proponuję babkę Earl Grey. Ma delikatny herbaciany posmak. Jest wręcz banalnie prosta w przygotowaniu. Do popołudniowej kawy idealna.
Jeśli lubicie herbaciane wypieki, gorąco polecam Wam również Ciasteczka z pistacjami i czarną herbatą. Są rewelacyjne.
Przepis na herbacianą babkę Earl Grey
Składniki:
500 g mąki typ 480
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
170 g masła w temperaturze pokojowej
180 g cukru
4 żółtka
1,5 szkl. mocnej herbaty Earl Grey
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Dodatkowo:
30 g gorzkiej czekolady 70%
4 łyżki śmietanki 30%
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski przez sito przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszam.
W drugiej misce ucieram masło z cukrem, po czym dodaję żółtka i skórkę z cytryny. Nadal ucierając dodaję na przemian mąkę i mocną herbatę.
Ciasto przekładam do foremki. Piekę w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyciągam z piekarnika i studzę. Wyjmuję z formy.
W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Dodaję śmietankę. Mieszam i polewam babkę.