Niebanalne ciasto cytrynowe z makiem. Miękkie i puszyste o delikatnie cytrynowym smaku. Nie przesłodzone. Urzeka swoim żółtym kolorem i makowymi piegami. Dość proste w przygotowaniu, jednak tak dobre, że bardzo szybko znika z talerza.
Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie cytryn, zobaczcie przepis na Makaron w sosie cytrynowym.

Przepis na Cytrynowe ciasto z makiem
Składniki:
150 g mąki pszennej (0,9 szkl.)
50 g mąki kukurydzianej (0,4 szkl.)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
4 jajka
100 g cukru pudru (0,6 szkl.)
1 cytryna (skórka i sok)
3 łyżki maku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło topię i pozostawiam do ostygnięcia.
Żółtka jajek oddzielam od białek. Do żółtek wsypuję cukier puder i ucieram na puszystą masę. Dalej ucierając powoli dodaję masło, następnie sok oraz startą skórkę z cytryny, mak i ekstrakt z wanilii.
W osobnej misce mieszam ze sobą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodaję do masy z żółtek i dokładnie mieszam.
Ubijam pianę z białek na sztywno. Dodaję do ciasta i bardzo delikatnie mieszam łyżką.
Małą, prostokątną formę (11/25 centymetrów) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do formy. Wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę ciasto przez około 45 minut – do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!