Oto kolejne ciasto bananowe, które powstało w mojej kuchni. Tym razem jest bezglutenowe i wegańskie. Osoby będące na diecie też powinny być z niego zadowolone. Przyglądając się składnikom można stwierdzić, iż będzie dobre nie tylko na deser, ale również na drugie śniadanie. Nie ma w nim oleju ani masła. Może wydać się przez to trochę suche. Warto podawać je zatem ze szklanką mleka albo gorącą herbatą.
Przepis na Bezglutenowe wegańskie ciasto bananowe
Składniki:
1 szkl. mąki ziemniaczanej (190 g)
1 szkl. mąki gryczanej
½ szkl. cukru trzcinowego (100 g)
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody
2 dojrzałe banany
ok. 6 suszonych daktyli
2/3 szkl. wody
Banany obieram i rozgniatam widelcem.
Do dużej miski przesiewam mąkę gryczaną i mąkę ziemniaczaną. Dodaję cukier trzcinowy, zmielone siemię lniane (ja mielę je w młynku do kawy), proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszam.
Następnie dodaję rozgniecione banany, pokrojone w kostkę suszone daktyle oraz wodę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam.
Małą, prostokątną formę (11/25 centymetrów) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do formy. Piekę przez około 40 minut w temperaturze 190°C. Podaję z mlekiem albo gorącą herbatą.
Smacznego!