Aby smacznie zacząć weekend, polecam ciasto o niesamowicie intensywnym kolorze. Jest puszyste i delikatne. W smaku dominuje pomarańcza z bakaliami.
Przepis na Ciasto pomarańczowe z dynią
Składniki:
240 g mąki pszennej typ 550 (1,4 szkl.)
40 g mąki kukurydzianej (0,3 szkl.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo cukier waniliowy)
120 g cukru (0,55 szkl.)
skórka starta z 2 pomarańczy
130 g puree z dyni*
2 duże jajka
2 łyżki rodzynek
60 g suszonych moreli
150 g masła
½ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
Lukier (opcjonalnie):
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wrzącej wody
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
*W jaki sposób przygotować puree z pieczonej dyni opisałam już wcześniej przy przepisie na zupę z pieczonej dyni. Ja przygotowałam je jeszcze jesienią i zamroziłam.
Masło rozpuszczam i studzę.
Suszone morele kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaję rodzynki i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam na około 10 minut. Odcedzam.
Do miski przesiewam mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Mieszam. 1 łyżkę mąki dodaję do odcedzonych bakalii. Mieszam.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję bakalie obtoczone w mące i puree z dyni. Mieszam. Powoli dodaję również mąkę, wystudzone masło, ekstrakt z wanilii oraz drobno startą skórkę z dwóch pomarańczy. Delikatnie mieszam.
Małą foremkę (11/25 centymetrów) wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto. Piekę w rozgrzanym do 180°C piekarniku około 50 minut. Następnie wyjmuję i studzę.
W międzyczasie przygotowuję lukier. Do kubka wsypuję cukier puder, gorącą wodę oraz sok z pomarańczy. Dokładnie mieszam do uzyskania gładkiej masy bez białych grudek. Dodaję kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Mieszam. Tak przygotowanym lukrem polewam ciasto. Ciasto kroję na kawałki dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego :)