Poniżej znajdziecie przepis na Babkę cytrynową na bazie mąki kukurydzianej. Jest niesamowicie żółta, dzięki czemu pięknie się prezentuje. Jest krucha i bardzo delikatna. Robi się ją stosunkowo szybko. Radzę zrobić ją niedługo przed planowanym podaniem. Ja swoją zrobiłam w piątek późnym wieczorem i z tego co widzę, to raczej nic z niej nie zostanie do wielkanocnego niedzielnego śniadania.

Cytrynowa babka na mące kukurydzianej
Składniki:
1 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
200 g masła
skórka starta z 2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Mąkę kukurydzianą mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sitko. Odstawiam.
Jajka ubijam na puszystą masę. Powoli dodaję cukier puder ciągle ubijając.
W międzyczasie w garnuszku topię masło.
Gdy jajka z cukrem się połączą, dodaję powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Następnie dodaję jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło i sok z cytryny. Ubijam do momentu połączenia się składników.
Ciasto wylewam do foremki na babkę albo do keksówki (foremkę na babkę smaruję wcześniej masłem i posypuję mąką, a keksówkę wykładam papierem do pieczenia). Piekę 30 minut w 160°C, a następnie zwiększam temperaturę do 170°C i piekę jeszcze około 25 minut.