Dziś prezentuję Wam mocno wilgotne ciasto bananowe. Jeśli macie w domu dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nimi szybko zrobić zanim się zepsują, to ten przepis jest właśnie dla Was. Pozostałe potrzebne składniki znajdziecie w kuchennych szafkach.
Ciasto jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec. Otrzymacie wilgotne, pulchne ciasto do kawy czy herbaty. Dla urozmaicenia możecie czasem dodać do niego poszatkowane orzechy włoskie albo laskowe.
Mokre ciasto bananowe
Składniki:
3 dojrzałe banany
1/3 szkl. mocnej kawy
0,5 szkl. oleju rzepakowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
150 g (0,6 szkl.) cukru trzcinowego
1 szkl. mąki pszennej typ 500
1 szkl. mąki pszennej graham typ 1850
2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
W misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę pszenną, mąkę pszenną graham, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Dojrzałe banany obieram ze skórki i rozdrabniam na puree widelcem albo blenderem. Do bananów dodaję następnie kawę i olej. Ubijam i powoli dodaję wcześniej wymieszane suche składniki. Mieszam do momentu połączenia się składników.
Przygotowuję małą foremkę keksówkę albo foremkę do babki i przekładam do niej ciasto. Piekę 40 minut w 180 stopniach, aż drewniany patyczek wtykany do ciasta będzie suchy. Wyjmuję i studzę.