Logo strony
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
 
Dostałam piękny, świeży rabarbar uprawiany na działce. Od razu wiedziałam, że muszę koniecznie zrobić z nim domowe ciasto drożdżowe. Kruszonka doskonale przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru. Wykonanie ciasta jest proste, jeśli nie banalne, jednak trzeba trzymać się wszystkich zaleceń zawartych w przepisie. Tu nie ma miejsca na improwizację. Poszaleć możecie natomiast z dodatkami. Uwielbiam to ciasto, zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe z mlekiem. Ciasto drożdżowe z poniższego przepisu możecie spokojnie łączyć również z ulubionymi owocami jak truskawki czy maliny, nie zawsze musi to być rabarbar.
 
ciasto drożdżowe z rabarbarem
 
ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
 

Przepis na drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

 
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 480 (3 szkl.)
25 g świeżych drożdży
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu waniliowego
szczypta soli
ok. 400 – 450 g rabarbaru
 
Kruszonka:
100 g mąki pszennej (0,6 szkl.)
60 g masła (4,5 łyżki)
50 g cukru trzcinowego (ok. 5 pełnych łyżek)
1 łyżeczka cukru waniliowego albo ekstraktu waniliowego
 
Mleko podgrzewam, aby było lekko ciepłe. Jajka roztrzepuję widelcem.
 
Do dużej miski wsypuję kolejno cukier, pokruszone drożdże, jajka, olej i mleko. Nie mieszam ze sobą składników. Miskę przykrywam dokładnie folią spożywczą i odstawiam na noc w ciepłym miejscu. (Można również zrobić to rano i dokończyć ciasto na przykład po powrocie z pracy.)
 
Następnego dnia dosypuję sól oraz mąkę przesianą przez sito. Wyrabiam ciasto drożdżowe na gładką, lśniącą masę. 
 
Dużą blachę o wymiarach 22 na 33 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przekładam na blachę, rozprowadzam równo po całej powierzchni i przykrywam ścierką. Odstawiam na około 0,5 godziny w nieprzewiewnym, ciepłym miejscu.
 
W tym czasie dokładnie myję i osuszam rabarbar. Kroję go na około 2 cm kawałki. Odstawiam.
 
Przygotowuję kruszonkę. Wszystkie składniki wsypuję do miseczki i wyrabiam palcami. 
 
Na podrośnięte ciasto drożdżowe delikatnie, równo wykładam rabarbar i posypuję kruszonką. Ciasto wstawiam do zimnego(!) piekarnika. Ustawiam temperaturę na 170 stopni. Ciasto piekę około 55 minut. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry