Dziś spora dawka informacji na temat co i jak należy przechowywać w lodówce. Jaka powinna być temperatura. Które owoce i warzywa powinny być przechowywane w niższej temperaturze, a którym to szkodzi. Czyli co robić, aby jak najdłużej móc cieszyć się świeżą i zdrową żywnością.
Muszę się przyznać, że kiedyś nie przywiązywałam większej wagi do prawidłowego przechowywania żywności. Znaczna część produktów spożywczych lądowała na półkach lodówki w dość przypadkowych miejscach. Bardziej zwracałam uwagę na to, aby produkty były pod ręką, niż na zalecenia związane z ich przechowywaniem. I ten system sprawdzał się - do pewnego czasu. Jednak jak to czasem bywa, musiało się coś stać, abym znalazła wreszcie czas i zgłębiła temat przechowywania żywności w lodówce. Wszystko zaczęło się od przeprowadzki i zmiany lodówki. Nie sądziłam, że nowa, duża lodówka będzie mi sprawiała większe problemy niż te starsze, z których do tej pory korzystałam. A jednak... Produkty stosunkowo szybko psuły się, a warzywa pleśniały. Zgłębiłam temat teoretycznie, następnie przeszłam do praktyki. Obecnie jestem zadowolona z wypracowanego systemu przechowywania.
Czyszczenie lodówki
Jeśli chcemy, aby nasza lodówka funkcjonowała prawidłowo, musi być w pierwszej kolejności czysta, bez resztek żywności, pleśni i mieszanki zapachów. Oczywiste? Mam nadzieję :) Zaczynamy więc od sprzątania. Mniej więcej raz w miesiącu dobrze jest zrobić generalne sprzątanie lodówki. Na początku wyjmujemy wszystkie produkty z lodówki. Od razu możemy zrobić selekcję i wyrzucić produkty zepsute lub przeterminowane. Wyjmujemy wszystkie szuflady i półki, które myjemy w zlewie. Z lodówki zgarniamy resztki żywności i myjemy ścianki (na przykład wodą z octem). Nie używamy przy tym silnych detergentów i proszków do szorowania, aby nie zniszczyć powierzchni sprzętu. Sprawdźcie czy otwór odpływowy w tylnej ściance lodówki jest czysty. Jeśli jest zapchany, to woda zacznie zbierać się na dnie lodówki. Nie zapomnijcie o umyciu chłodziarki również z zewnątrz. Wszystko wycieramy do sucha i z powrotem wkładamy czyste półki i szuflady do środka. Pojemniki z żywnością, słoiki, butelki również przecieramy szmatką, aby nie ubrudziły nam świeżo wyczyszczonej lodówki.
Dodatkowo przed każdymi większymi zakupami (u mnie średnio raz w tygodniu) przecieramy półki w lodówce wilgotną, a następnie suchą szmatką i sprawdzamy czy wszystkie produkty nadal nadają się do spożycia. Przy okazji zrobimy przegląd produktów i zobaczymy czego nam brakuje. Zaoszczędzimy czas i pieniądze unikając zbędnych zakupów w sklepie.
Ustalanie temperatury w lodówce
Najważniejszą kwestią jest uświadomienie sobie, iż temperatura w lodówce nie jest wszędzie taka sama. Rozkład temperatury w Waszej lodówce może być inny niż na zdjęciach i rysunkach powszechnie udostępnianych w internecie. Temperatura w lodówce może również ulegać wahaniom pod wpływem temperatury otoczenia (zwłaszcza starszy sprzęt).
Najlepszym rozwiązaniem będzie kupić (ewentualnie pożyczyć) zwykły termometr dostępny za kilka złotych w niemal każdym supermarkecie i osobiście sprawdzić jaką mamy temperaturę na poszczególnych półkach w swojej lodówce. W starszych lodówkach, gdzie zamrażalka jest zintegrowana z resztą lodówki najchłodniej jest zwykle na samej górze. W nowszych lodówkach, gdzie zamrażalka ma odrębną komorę, najzimniej zwykle jest na samym dole. Temperatura w lodówce nie powinna być niższa niż 2 – 3°C, a w najcieplejszym miejscu nie wyższa niż 8 – 10°C. Najbezpieczniejsza średnia temperatura dla całej lodówki to 4 – 5°C. Jeśli mamy lodówkę z jednym termostatem, to należy pamiętać iż temperatura w lodówce jest ściśle związana z temperaturą w zamrażalce. Jeśli podnosimy temperaturę w lodówce, w zamrażalce również wzrośnie.
Dodatkowo trzeba brać pod uwagę temperaturę otoczenia lodówki. Niestety nie każda lodówka odporna jest na wahania temperatury na zewnątrz. O ile w okresie grzewczym mamy zwykle stałą temperaturę w mieszkaniu, o tyle latem w okresie największych upałów w niektórych chłodziarkach temperatura może odrobinę wzrosnąć. Może to wystarczyć, aby bakterie zaczęły się rozwijać, a żywność psuć. Latem trzeba zatem przestawić pokrętło na wyższy poziom. Nie można również dopuścić do osadzania się szronu na ściankach chłodziarki.
Jakie produkty przechowujemy w lodówce?
- nabiał – należy ściśle przestrzegać daty ważności. Mleko, kefiry, jogurty itp. przechowujemy w zamkniętych pojemnikach, gdyż szybko pochłaniają inne zapachy
- warzywa zielone (sałata, szpinak, szczypiorek) – nie wolno zawijać je w folie, muszą mieć dostęp powietrza, aby azotany występujące w tych warzywach nie przekształciły się w bardzo szkodliwe azotyny
- buraki – przed włożeniem do lodówki odcinamy liście, nigdy nie zamrażamy surowych buraków
- kapusta – jeśli nie ma takiej potrzeby, nie kroimy jej, aby zachować jak najwięcej witaminy C
- brukselka
- por
- brokuły – nie dzielimy na różyczki
- kalafior
- warzywa korzeniowe – przed włożeniem do lodówki odcinamy zieloną nać
- owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, jagody, borówki) – są delikatne, najlepiej zjadać je jak najszybciej, a jeśli posiadamy większe ilości to najlepiej je od razu zamrozić, gdyż psują się bardzo szybko
- kiszonki
- olej lniany
- szparagi – najlepiej jak najszybciej je zjeść
- cytrusy – przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie
Jakich produktów nie należy chować do lodówki?
- ziemniaki – nie przechowujemy w lodówce, gdyż skrobia przekształci się w cukry proste i staną się słodkie. Wydzielają również etylen, który przyspieszy dojrzewanie innych owoców i warzyw w lodówce. Najlepsza dla nich temperatura to 7 - 10°C, czyli na przykład w piwniczce, w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Jeśli nie możemy zapewnić im takich warunków, kupujmy je na bieżąco. W temperaturze pokojowej będą kiełkować i wysychać
- pieczywo – szybciej czerstwieje w niższych temperaturach, a w worku foliowym spleśnieje. Jeśli chcemy dłużej je przechować, możemy je zamrozić
- olej rzepakowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek
- cukinia
- rośliny strączkowe
- bataty – najlepiej przechowywać je w temperaturze 10 – 15°C w ciemnym miejscu albo papierowej torbie, trzymane w lodówce mogą zrobić się niesmaczne
- pomidory – powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, a najlepiej gdy jest 13 – 21°C. Bardzo dojrzałe pomidory mogą być przechowywane w lodówce przez bardzo krótki okres. Trzeba się jednak wtedy liczyć z utratą smaku i aromatu (przy temperaturze poniżej 10°C). Najlepiej kłaść je szypułkami do góry, aby spowolnić mięknięcie
Na jakie produkty trzeba szczególnie uważać?
- banany – jeśli kupimy je jeszcze niedojrzałe, zielone to nie mogą one wylądować w lodówce. Muszą dojrzeć. Do lodówki ostatecznie mogą trafić tylko dojrzałe owoce na jeden lub dwa dni. Lepiej jednak, aby nie dotykały innych owoców, gdyż przyspieszą ich dojrzewanie. Dla bananów najlepszą temperaturą do przechowywania jest 12 stopni.
- ogórki – nie tolerują temperatury niższej niż 7 stopni
- cebula i czosnek – w lodówce nie wkładaj ich do dolnych szuflad obok innych warzyw. Jest tam za duża wilgotność i mogą zacząć kiełkować. Nie trzeba ich trzymać w lodówce, jeśli schowasz je do papierowej torby i będziesz trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła
- marchew – może być przechowywana naprawdę długo, jednak należy kłaść jej obok innych owoców i warzyw wytwarzających etylen (np. ziemniaki, pomidory, jabłka, melony, śliwki), gdyż będzie gorzka
- awokado – chowamy do lodówki tylko dojrzałe awokado i przechowujemy do dwóch dni
- papryka - dla niej najlepszą temperaturą jest 7 – 14°C.
Na koniec kilka rad
- Nie przeładowujmy lodówki. Między produktami powinniśmy zapewnić swobodny przepływ powietrza. Żywność szybciej się zepsuje, jeśli będziemy układać ją bardzo blisko siebie lub jeden produkt na drugim.
- Do lodówki nie wstawiamy ciepłej żywności, gorących naczyń i parujących napoi.
- Przed włożeniem do lodówki nie myjemy jajek, owoców i warzyw. Możemy co najwyżej usunąć ziemię i brud szczoteczką do warzyw. Nadmiar wilgoci na żywności przyspieszyłby jej pleśnienie.
- Gotowane, przetworzone produkty umieszczamy na górnych półkach szczelnie zamknięte.
- Na spód dolnych pojemników kładziemy 2 – 3 warstwy ręcznika papierowego – będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Należy je co jakiś czas wymieniać.
- Jak najszybciej wyrzucamy produkty zepsute i spleśniałe.
- Nie przechowujemy jedzenia w otwartych puszkach – metaliczny posmak puszki przejdzie do żywności. Od razu po otwarciu puszki jej zawartość przekładamy na przykład do szklanej miseczki.
A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na przechowywanie żywności w lodówce? Co dopisalibyście jeszcze do listy produktów, których nie należy trzymać w lodówce?