Logo strony
Śniadanie z burakiem na grzance z kozim serem
 
Jest cudownie, gdy mogę rozpocząć dzień od śniadania z burakiem. I nie mówię tu o wyszukanym towarzystwie osób o specyficznym guście, ale roślinie dość powszechnej i mam wrażenie niedocenianej w Polsce.
 
pieczony burak z kozim serem na śniadanie
 

Śniadanie z burakiem na grzance z kozim serem

 
Składniki:
pieczony burak
ser kozi
rukola
miód
bułki albo chleb
 
Buraka dokładnie myję i zawijam w folię. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę, aż będzie miękki. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości buraka. Następnie wyciągam z piekarnika, wyjmuję z folii i pozostawiam, aby lekko przestygł, po czym obieram i kroję w grube plastry.
 
Pieczywo opiekam w piekarniku albo tosterze, aby było ciepłe i chrupiące. 
 
Kromki smaruję grubo kozim serem, wykładam rukolę, plasterek buraka i wszystko polewam łyżeczką miodu. Zjadam od razu póki ciepłe. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry