Logo strony
Batony musli z żurawiną
 
Batony musli z żurawiną to świetna szybka przekąska. Dobrze sprawdza się w pracy jako drugie śniadanie, w szkole na podładowanie baterii w czasie krótkiej przerwy czy na mieście, w podróży. Dominującym smakiem jest tu żurawina. Uwielbiam ją. Jednak w przyszłości trzeba będzie poeksperymentować również z innymi składniami, gdyż batony zdecydowanie zdały egzamin. Warto mieć je pod ręką, gdy nie mamy dostępu do kuchni.

składniki na batony musli
 
składniki do batonów musli
 
domowe batony musli
 
batony musli z żurawiną
 

Batony musli z żurawiną

 
Składniki:
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego (1 puszka)
1,5 szkl. płatków owsianych zwykłych
6 łyżek posiekanych orzechów ziemnych
9 łyżek suszonej żurawiny
3 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki wiórek kokosowych
 
Orzechy ziemne kroimy w ćwiartki. Można pokroić również żurawinę na połówki, zwłaszcza jeśli jest duża.
 
Wszystkie składniki (mleko skondensowane, płatki owsiane, orzechy ziemne, żurawinę, pestki słonecznika i wiórki kokosowe) dokładnie ze sobą mieszamy.
 
Blachę o wymiarach około 22 na 33 centymetry (albo trochę mniejszą) wykładamy papierem do pieczenia. Musli przekładamy do blachy i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Przygniatamy masę łyżką do dna blachy.
 
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150°C do momentu, aż musli zacznie rumienić się. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie wyjmujemy z blachy i kroimy na kawałki w kształcie prostokątów. Jeśli chcecie układać batony jeden na drugim, to przełóżcie je na przykład kawałkami papieru do pieczenia. W przeciwnym razie mogą się posklejać. Przechowujemy w lodówce.

 

Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry