
Wytrawna sałatka jajeczna
Składniki:
ok. 200 g różnych sałat (to mniej więcej 2 pełne garści liści sałat)
4 – 5 jajek
ok. 4 średniej wielkości pomidorów
6 – 10 czarnych oliwek
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka płynnego miodu
po szczypcie: bazylii, majeranku, czosnku w proszku, cebuli suszonej, koperku
sól morska
pieprz
kilka świeżych listków bazylii
Przygotowujemy warzywa i jajka:
Sałaty i pomidory myjemy. Sałaty rwiemy na kawałki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na większe kawałki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Oliwki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko umieszczamy w miseczce.
Przygotowujemy sos:
W kubeczku mieszamy oliwę, musztardę z czerwonym winem, miód, zioła, sól morską (zmieloną) i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem i delikatnie mieszamy. Możemy udekorować świeżymi listkami bazylii. Trzeba zaznaczyć, iż ta sałatka nie lubi czekać. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.