Cieszę się, że jeszcze przed świętami udało mi się udostępnić przepis na sałatkę z selerem konserwowym, porem, ananasem i jajkiem. Składniki można kupić dużo wcześniej, a samą sałatkę można przygotować dość szybko. Dlatego też myślę, że dla osób zapracowanych, zabieganych albo zapominalskich może być wybawieniem.
Z poniżej wypisanych składników sałatka będzie zajmować średniej wielkości miskę. Jeśli planujecie zrobić ją dla większej liczby gości, polecam podwoić liczbę składników.
Sałatka, dzięki ananasowi, jest delikatnie słodka. Jednak to por i seler nadają jej charakteru, dzięki czemu nie jest mdła. Niektórzy dodają do niej jeszcze kukurydzę. Dla mnie jednak taka sałatka jest już zbyt słodka.
Jeśli macie ochotę na jeszcze inną sałatkę z selerem konserwowym to szczerze polecam przepis na sałatkę z selerem konserwowym, fasolą i kukurydzą. Przygotowuje się ją równie szybko i jest chyba trochę bardziej sycąca.

Przepis na sałatkę z selerem, ananasem i porem
Składniki:
1 por
150 g selera konserwowego po odcedzeniu
340 g ananasa świeżego albo z puszki
5 jajek
3 – 4 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
5 jajek gotuję w wodzie na twardo. Studzę, obieram i kroję w kostkę.
Por kroję wzdłuż na pół, następnie w plasterki. Przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam na kilka minut. Odcedzam na sitku.
Świeżego ananasa obieram, a ananasa z puszki odcedzam. Następnie kroję w kostkę.
Seler konserwowy dokładnie odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki przekładam do miski i delikatnie mieszam. Od razu podaję albo przechowuję w lodówce maksymalnie 1 dzień.
Smacznego!