Logo strony
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
 
W niedzielę przywitamy astronomiczną wiosnę. Już niedługo będzie można kupić na targu świeże, młode warzywa przywiezione prosto z pola. Nie mogę się doczekać chrupiącej sałaty, botwinki czy soczystej marchewki. 
 
Zanim to jednak nastąpi stopniowo opróżniam zamrażarkę z zapasów poczynionych w tamtym roku. Leżą tam jeszcze ostatnie partie zamrożonych truskawek i jagód. Żegnam się również z jesiennymi warzywami, którymi się zajadałam przez całą zimę. Na zakończenie tego zimowego okresu w mojej kuchni zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty, jabłka i czerwonej cebuli. 
 
W surówce z czerwonej kapusty najbardziej podoba mi się jej intensywny kolor, chrupkość i soczystość. Sama czerwona kapusta to świetne źródło witamin K, C, A, B6, manganu i potasu. Pamiętaj, aby podczas zakupów wybierać główki kapusty twarde, ciężkie i zwarte.
 
surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli
 

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka

 
Składniki na około 2 - 3 porcje:
2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
1 jabłko
0,5 czerwonej cebuli
1 łyżka oleju albo majonezu
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
 
Z kapusty zrywam wierzchnie liście i bardzo drobno szatkuję. Przekładam do miski. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Solę i ugniatam przez chwilę dłonią, aby zmiękły.
 
Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do kapusty i cebuli. Wszystko mieszam. Dodaję 1 łyżkę oleju albo majonezu, doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszam i podaję.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry