Sezon na pomidory trwa. Jeśli macie zamiar robić przetwory z pomidorów w tym roku, teraz jest najlepszy czas, aby zabrać się za to. Ja wczoraj kupiłam na targu pomidory Lima. Pierwsze 5 kg już ususzyłam (tu znajdziecie przepis na suszone pomidory). Dziś zamierzam ususzyć kolejne 5 kg. Z pozostałych zrobię ketchup i pomidory w przecierze. Trzymajcie za mnie kciuki, abym dała radę.
Przy przechowywaniu świeżych pomidorów pamiętajcie o ważnej zasadzie – pomidorów nie można chować do lodówki, gdyż w temperaturze poniżej 10°C tracą swój aromat i smak.
Ja zmykam do kuchni przerabiać kolejne kilogramy pomidorów, a Wam pozostawiam przepis na sałatkę z pomidorków, mozzarelli i pesto z bazylii, którą robiłam w weekend. Sałatka niezwykle prosta, ale bardzo aromatyczna i smaczna. Pomidorki koktajlowe możecie zastąpić innymi pomidorami i pokroić je na mniejsze kawałki. Natomiast mozzarellę w kulkach możecie zastąpić większym kawałkiem mozzarelli i porwać ją na mniejsze części.

Sałatka z pomidorów, mozzarelli i pesto
Składniki:
125 g mozzarelli w kulkach
150 g pomidorów koktajlowych
3 łyżeczki pesto z bazylii
2 łyżeczki oliwy z oliwek
W misce mieszam pesto z bazylii i oliwę z oliwek. Dodaję odcedzoną z zalewy mozzarellę i mieszam.
Pomidorki myję i kroję na pół. Dodaję do mozzarelli. Mieszam.
Gotowe!