Logo strony
Sałatka z pomidorów, mozzarelli i pesto
 
Sezon na pomidory trwa. Jeśli macie zamiar robić przetwory z pomidorów w tym roku, teraz jest najlepszy czas, aby zabrać się za to. Ja wczoraj kupiłam na targu pomidory Lima. Pierwsze 5 kg już ususzyłam (tu znajdziecie przepis na suszone pomidory). Dziś zamierzam ususzyć kolejne 5 kg. Z pozostałych zrobię ketchup i pomidory w przecierze. Trzymajcie za mnie kciuki, abym dała radę. 
 
Przy przechowywaniu świeżych pomidorów pamiętajcie o ważnej zasadzie – pomidorów nie można chować do lodówki, gdyż w temperaturze poniżej 10°C tracą swój aromat i smak. 
 
Ja zmykam do kuchni przerabiać kolejne kilogramy pomidorów, a Wam pozostawiam przepis na sałatkę z pomidorków, mozzarelli i pesto z bazylii, którą robiłam w weekend. Sałatka niezwykle prosta, ale bardzo aromatyczna i smaczna. Pomidorki koktajlowe możecie zastąpić innymi pomidorami i pokroić je na mniejsze kawałki. Natomiast mozzarellę w kulkach możecie zastąpić większym kawałkiem mozzarelli i porwać ją na mniejsze części. 
 
pomidory z mozzarellą
 

Sałatka z pomidorów, mozzarelli i pesto

 
Składniki:
125 g mozzarelli w kulkach
150 g pomidorów koktajlowych
3 łyżeczki pesto z bazylii
2 łyżeczki oliwy z oliwek
 
W misce mieszam pesto z bazylii i oliwę z oliwek. Dodaję odcedzoną z zalewy mozzarellę i mieszam.
 
Pomidorki myję i kroję na pół. Dodaję do mozzarelli. Mieszam. 
 
Gotowe! 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry