Logo strony
Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną, serem i szparagami
 
Zbliża się najkrótsza noc w roku. W niedzielę Słońce wstąpi w znak Raka i zacznie się astronomiczne lato. Czy będzie upalne i słonecznie? O tym niedługo przekonamy się. Dziś mamy jednak jeszcze kochaną, kolorową i pachnącą kwiatami wiosnę. Aby ją smacznie pożegnać, przygotowałam wiosenną sałatkę z kaszą gryczaną, białym serem, szparagami i botwinką. Wszystkie potrzebne składniki są jeszcze dostępne. Sałatka jest bardzo zdrowa i sycąca. Może zastąpić drugie śniadanie w pracy albo szkole. Na pewno docenią ją osoby dbające o zdrowe odżywianie i figurę.
 
Jedząc tą sałatkę przypomniałam sobie o Kresowych hreczniakach – będę musiała zrobić je ponownie na obiad.  
 
wiosenna sałatka z kaszą gryczaną, białym serem i szparagami
 
wiosenna sałatka z kaszą gryczaną, szparagami i botwinką
 

Przepis na wiosenną sałatkę z kaszą gryczaną, serem i szparagami

 
Składniki dla 2 osób:
1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
80 – 90 g białego sera
6 szparagów
listki z 1 młodej botwinki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
 
Dodatkowo:
bratki do dekoracji
 
Szparagi gotuję w wodzie albo na parze kilka minut. Przelewam zimną wodą i kroję na mniejsze kawałki.
 
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodaję ugotowaną kaszę gryczaną i umyte listki z młodej botwinki. Mieszam i podsmażam przez kilka minut. Następnie przekładam do miski.
 
Do kaszy z botwinką dodaję szparagi i pokruszony biały ser. Polewam 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawiam solą i dość dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dekoruję bratkami.
 
Inspiracja przepisem z kwestiasmaku.com
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry