Logo strony
Surówka z rzodkiewki, czarnej rzepy i selera
 
Czarną rzepę poznałam bliżej, gdy walczyłam z nadmiernym wypadaniem włosów. Okazała się niezwykle skuteczna. Zaciekawiła mnie i została ze mną na dłużej. Tym razem już w kuchni. Ponoć świetnie poprawia apetyt. Najczęściej robię z niej prostą surówkę z jabłkami. Dziś jednak pokażę Wam kolejny prosty przepis z wykorzystaniem tego warzywa. Surówka, którą widzicie na zdjęciach jest lekko ostra, z charakterem. Dla małych dzieci może okazać się trochę zbyt ostra. Można potraktować ją jako drugie śniadanie albo dodatek do obiadu.
 
surówka z czarnej rzepy, rzodkiewek i selera
 

Surówka z rzodkiewki, czarnej rzepy i selera

 
Składniki na 2 porcje:
70 g czarnej rzepy
70 g selera korzeniowego
5 rzodkiewek
2 łyżki kaparów
 
Dodatkowo:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka octu jabłkowego
sól i biały pieprz (opcjonalnie)
 
Warzywa myję. Czarną rzekę i seler obieram i ścieram na tarce. Rzodkiewkę kroję w kostkę. Kapary odsączam z zalewy i płuczę w wodzie. Wszystko razem mieszam. 
 
W kubku mieszam ze sobą 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę octu jabłkowego. Dodaję do warzyw. Mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i białym pieprzem. Podaję
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry