Jeśli znudziliście się już szaroburymi kolorami za oknem i tęsknicie za soczystą zielenią, zapraszam na zieloną, soczystą surówkę. Jest delikatnie słodka. To moja propozycja na szybką i zdrową przekąskę.

Zielona surówka ze słodką gruszką i rukolą
Składniki na 2 – 3 porcje:
2 garście rukoli
1,5 dużej słodkiej gruszki
orzechy włoskie
nasiona słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie olej rzepakowy)
1 łyżeczka miodu
sól morska
W kubku mieszam ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz miód.
Na talerz wykładam wypłukaną i osuszoną rukolę oraz pokrojoną w plasterki gruszkę. Posypuję uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi oraz nasionami słonecznika. Polewam sosem, posypuję grubo zmieloną solą morską i od razu podaję.