Logo strony
Sałatka z burakami, komosą ryżową i serem feta
 
Ostatnio zakochałam się w pieczonych burakach. Gdy robię barszcz czerwony albo inne danie z wykorzystaniem pieczonych buraków, zawsze piekę ich troszkę więcej i z pozostałych robię  między innymi taką oto sałatkę z dodatkiem komosy ryżowej i fety. Jest pożywna i dość sycąca. Można jeść ją samą na przykład na drugie śniadanie w pracy albo szkole.
 

Sałatka z burakami, komosą ryżową i serem feta

 
Składniki:
2 buraki
1 mała czerwona cebula
1/2 szkl. komosy ryżowej
80 g sera feta
1 łyżka oleju
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
 
Buraki myję i zawijam w folię aluminiową. Piekę około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Wyjmuję i studzę.
 
Komosę ryżową (quinoa) płuczę i gotuję w 1 szklance posolonej wody przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. 
 
Buraki obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę. Ser feta również kroję w grubą kostkę. Świeżą natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę, przekładam na sitko i polewam dużą ilością wrzącej wody. 
 
Do miski przekładam ugotowaną komosę ryżową, buraki, ser feta, cebulę. Posypuję natką pietruszki, polewam łyżką oleju i sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Podaję od razu. W razie potrzeby przechowuję w lodówce.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry