Chyba dzięki tak słonecznej i ciepłej pogodzie bez trudu można jeszcze kupić świeże, polskie pomidory w stosunkowo niskiej cenie. Jednocześnie powoli rozkręca się sezon na paprykę. Pomyślałam, że warto to wykorzystać. Zrobiłam zatem uniwersalny sos pomidorowo-paprykowy. Przepis znajdziecie niżej.

Sos z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku można wykorzystać na wiele sposobów. W zależności do czego chcecie go wykorzystać, możecie dopasować odpowiednie odparowanie wody z sosu podczas gotowania. Gęstszy sos świetnie nadaje się do chleba. Możecie nakładać go na kanapki zamiast ketchupu. Pycha.
Odrobinę mniej odparowany sos świetnie pasuje do dań obiadowych. Najprościej możecie ugotować dowolną kaszę lub makaron i polać go sosem pomidorowo-paprykowym (sos wykonany wg przepisu poniżej wystarczył mi na 4 porcje obiadowe z makaronem). Dodatkowo danie to możecie posypać startym żółtym serem lub dodać kotleciki z czerwonej soczewicy. Sos możecie również dodać na przykład do pity z falafelem (z ciecierzycy albo z bobu) i z dowolnymi warzywami. Sosem możecie również polać gruziński placek chaczapuri. Możliwości wykorzystania sosu są bardzo szerokie, a jego przygotowanie bardzo proste.
Jeśli lubicie ostre sosy, w trakcie gotowania możecie jeszcze dodać bardzo drobno pokrojoną ostrą papryczkę. Pamiętajcie tylko, aby kroić ją w jednorazowych rękawiczkach, zwłaszcza jeśli nosicie soczewki.


Przepis na sos pomidorowo-paprykowy
Składniki:
1 kg pomidorów
320 g cebuli (ok. 2,5 szt.)
2 czerwone papryki
3 – 4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 2 łyżeczki soli
ok. 1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz czarny
1 łyżka octu jabłkowego
1 kg pomidorów myję, polewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w drobną kostkę. Papryki pozbawiam pestek i również kroję w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę, aż się zeszkli. Od czasu do czasu mieszam. Następnie dodaję pomidory, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywam garnek i gotuję sos przez 20 minut.
Następnie odkrywam garnek i gotuję sos przez kolejne około 25 minut, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Pod koniec gotowania sos doprawiam solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką w proszku i 1 łyżką octu jabłkowego. Mieszam.
